måndag 9 maj 2011

Radon...

När vi flyttade in i vårt hus på Färjestad hade vi ett radonvärde på 290 bq i genomsnitt. Vi bor i ett tegelhus byggt 1954 med blåbetongväggar o byggt på en gammal sjöbotten.
Något år senare sänktes maxvärdet för villor till 200. Det bekymrade oss (läs mig) inte så mycket eftersom vi ofta vädrade osv så visste jag att vi får ner siffran.
Under vintern har vi gjort en ny mätning för att stämma av siffran. I Melkers rum uppe låg det på 720 och på Melvins rum nere på 540...
Känns sådär.
Att Melkers rum har en högre halt har sina förklaringar. Där finns ingen ventil och dörren är ofta stängd. Luften står därmed still och radonet får ingen chans att vädras ut. Och att siffran nu är högre än vid första mätningen beror på en iskall vinter, alla dörrar, fönster o ventiler har varit stängda. Vi har också installerat bergsvärme första året vi bodde i huset vilket kan bidra till att radonhalten i huset höjs om det finns radon i marken.
Nu känns det som att det är dags att göra något åt detta, jag vill inte att mina barn ska andas in radon i deras små lungor!
Jag har idag beställt en tid för att få hjälp med att ta reda på om radonet bara kommer från blåbetongen eller åxå från marken. När det är fastställt kan man sedan titta på alternativa lösningar.
Dyrt såklart.
Vi sover numera med öppna fönster i alla sovrum och hela dagen står minst en ytterdörr öppen.

Läs mer om radon här.

1 kommentar:

  1. Min syrra och hennes man hade problem med radon i sitt hus - där kom det från berggrunden. De fixade någon form av ventilation eller sug eller något (inte så insatt) och fick ned sina värden mer än experten vågat tro skulle gå. Kolla med flera olika för de stötte på någon som verkade helt okunnig först så det finns nog en hel del lurendrejare precis som med allt annat sånt där. Bra att ni är händiga och duktiga på renovering och sånt så är ni inte hur lättlurade som helst i.a.f. Kanske inte någon som vågar lura er muskelmänniskor heller. ;)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.